Huis van Diensten

Daar zit je dan met de handen in je haar.

🍀 Ondernemer

🍀 gedreven

🍀 trots! tot nu……..


Je zit stuk, oververmoeid, depri. Jij wilt weer werkplezier terug!!


Wist je dat de meeste ondernemers, manager én leidinggevenden omkomen in hun werk? Dan heb je echt geen ruimte voor personeelszaken, geldkwesties of gedonder in de zaak. Toch? Wij helpen je daar waar nodig. Terug naar de lol in ondernemen en werkplezier!

Bel ons! tel: 0851306719

Hoe simpel kan het zijn?

 

 

lees verder op deze pagina >

- Uitgelicht -

vandaag

REDACTIE
Dineke Bazuin

info@huisvandiensten.nl

Interview met Dineke

“Werken: moeten, willen of …. weten”

Dineke: “Ik ben al zo lang als ik werk, bezig met de invloed van ‘werken’ op mensen. Vooral de laatste (tientallen) jaren vind ik het steeds boeiender worden, wat werk nou eigenlijk is en doet met mensen. Want echte armoede door geen werk (dus geen inkomen) speelt in onze westerse maatschappij geen grote rol meer. Het moeten werken om te overleven kennen we eigenlijk niet meer. We zijn wel zo rijk met elkaar dat iedereen die leeft in Nederland in principe een inkomen heeft.”

 

‘Een welvarend land met een sociale smoel’, zeg maar. Natuurlijk valt hierover te twisten, zoveel mensen zoveel wensen, maar dit is nu even geen politieke discussie. Wat de laatste jaren namelijk opvalt is dat we leven en werken in goede omstandigheden. Toch vallen er nog steeds veel mensen uit door ziekte zoals burn-outs, oververmoeidheid e.d.. Eigenlijk is dat vreemd. De werkomstandigheden worden steeds beter. We zijn beter en hoger opgeleid en de salarissen blijven hoe dan ook stijgen. We pleiten voor invloed op de werkvloer. Steeds vaker zijn er commissies en medezeggenschapsorganen bij de werkgevers. En toch zijn we niet tevreden en vallen collega’s of jijzelf uit. Is er dan geen manier dat tij te keren, vraag je je af? Dat het geluksgevoel voor én in je werk stijgt met de toename van welvaren? Blijkbaar zit dat ingewikkelder in elkaar. Naar mijn inziens draait namelijk veel rondom je persoonlijke werkbeleving. Als die niet positief is dan zijn werkomstandigheden, salarissen en ander management niet altijd de zaken om dat te keren. Men denkt vaak wel te weten wat de oorzaak is. Maar de werkelijke duurzame positieve ervaringen (relatief gelukkig voelen) in wat je doet gaan niet over de inkomsten maar over je emotionele beleving van wat je doet.

🍀🍀 Wat is werkbeleving en hoe kan dit beïnvloed worden?

De werkbeleving is te beïnvloeden door jezelf. Ik maak altijd de vergelijking over de opvoeding die ikzelf heb genoten: ik heb één zus. Als wij over onze jeugd praten dan lijkt het voor onbekenden alsof wij beide in totaal andere omstandigheden met andere ouders zijn opgegroeid. Beleving is je persoonlijke emotionele interpretatie van een actie, omstandigheden, contacten, enzovoorts en staat in relatie tot je karakter, dat wat je van nature meekrijgt. De afgelopen jaren is er wel een kentering voelbaar en zichtbaar in de standaard aangeleerde werkbeleving. Hiermee bedoel ik dat werken altijd gericht was op meer inkomen, meer aanzien en vooral hard werken ook al vond je het niks. Kentering laatste decennia: Men wil meer uit werk halen dan alleen werk voor het inkomen en statusvergroting. In de westerse maatschappij zijn meer mensen ook op zoek naar hun eigen talenten en werkgeluk. We moeten al zo lang werken laten we er dan wel voldoening in hebben en ons er ook gelukkig in voelen. Want we hebben wel door dat als je je gelukkig voelt in dat wat je doet, dan gaat alles gemakkelijker, ben je productiever en kun je langer blijven werken. Dat is goed voor jou dat is goed voor de werkgevers en ondernemers en dat is goed voor de volgende generatie.